Sydd sko i 25 år

Lise har sydd sko i 25 år

 

Møysommelig arbeid. Lise Herfelt har en leveringstid på 14 dager på et par sko, men da får kunden skreddersydd både modell, farge og størrelse.

Lise Herfelt har vært byens skomaker Andersen siden hun startet opp i Murgården på Biodden for 25 år siden. De siste årene har hun sydd sko og sandaler fra lokalene i Juskestredet.

Lise Herfelt er født og oppvokst i København, og det var der interessen for yrket som skosyer startet.
– Jeg fikk håndsydde sko da jeg var liten, hele familien min fikk det, og da jeg ble litt eldre synes jeg det virket som et spennende yrke, å sy sko. Derfor spurte jeg han som hadde sydd skoene til oss om han ville lære meg. Det sa han ja til, og siden hans barn ikke ville ta over forretningen, fikk jeg kjøpe hans maskiner da han gikk av med pensjon, sier Herfelt.
Siden hun har norsk familie så falt det naturlig å flytte til Norge og Grimstad da hun forlot Danmark i 1982.
– Det var faktisk oldefaren min som hadde Garveriet her, forteller hun.
Sviver stille
I 1990 startet Herfelt opp som skosyer i byen, og hun ble tatt godt imot.
Achilles het forretningen hvor hun lærte yrket i København, og det samme ble navnet da hun startet opp i murgården på Biodden, i 1990. Etter hvert flyttet hun opp til lokalene til Oscar Groos og siden Mental Helse i Juskestredet, hvor hun er nå.
– Det er fortsatt folk som vil ha håndsydde sko, det kunne godt ha vært flere, men det sviver stille og rolig, og jeg har mange faste kunder som kommer tilbake, sier Herfelt. Og det er ikke bare sko hun syr, men også vesker, belter og tøfler. Men ingen reparasjoner. Men om det til tider kan være stille angrer hun ikke på valg av yrke.
– Jeg prøver å holde det i en god, gammel stil. Jeg bruker hendene når jeg lager ting, og jeg bruker naturmaterialer, og så må jeg være kreativ. Det er ikke noe lureri, det er veldig reelt, det er skinn og gummi, og det blir veldig personlig, sier hun. Personlig blir det fordi kunden er med i prosessen.
– Folk ser på de forskjellige modellene jeg har, de finner en størrelse de passer, en modell de liker og farge. Og så syr jeg skoene sammen, sier Herfelt. Det er en leveringstid på 14 dager på et par sko.
– Det er sterke sko, og skulle det skje noe med dem er det litt småtterier jeg kan fikse, sier Herfelt. Og for dem som måtte tenke at det blir fryktelig dyre sko, så forsikrer hun at det ikke gjør det.
– Og disse skoene holder mye lengre enn mange andre sko, sier hun. Kundene er folk i alle aldre, folk som liker at det er ekte saker.
– De gøyeste oppgavene er å sy til skuespill, da kan jeg være kreativ, og de skoene hvor jeg kan velge litt selv. Noen vil ha sko i alle mulige farger, andre vil ha mørke. Jeg har jo sydd noen hvor de ville ha hver sin farge på skoa. Og så har jeg sydd sko til sykehus klovner, det var også gøy, sier Herfelt, som har kunder i hele landet. For selv om det er en annen skomaker i byen, er det ikke så mange i landet. – I dette yrket må man være idealist, man blir ikke rik av dette, man må gjøre det fordi man liker det, sier hun.

(kilde gat.no)

Comments are closed.